Stichting Rietveld & Ruys presenteert De Stijlparade


Nederland viert 100 jaar De Stijl. Deze belangrijke kunstbeweging kent als prominente vertegenwoordigers Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. In vele gemeenten eert men deze kunstenaars. De stichting Rietveld & Ruys doet dat ook en presenteert De Stijlparade. Een gratis toegankelijk cultureel festijn gevierd van 19 t/m 27 augustus.

Openluchtexpo 'Zitten is een werkwoord'
Een quote van Gerrit Rietveld die in de jaren vijftig en zestig zijn stempel op Bergeijk drukte is de insteek van de tentoonstelling. Rietveld deed zijn uitspraak naar aanleiding van kritiek op zijn houten stoelontwerpen, waarop je niet al te lang kon zitten. Hij vond dat zitten best ongemak met zich mee mocht brengen en niet alleen gericht hoefde te zijn op comfort: “Als je moe bent, ga je maar liggen.” Hebben Rietvelds ideeën standgehouden? De parkexpo biedt de gelegenheid dat zelf te ontdekken. Hoe aangenaam zitten de betonnen bankjes van het Utrechtse designduo Tejo Remy & René Veenhuizen? De meubels zijn gegoten in een mal van textiel, waardoor zachte, glooiende vormen ontstaan. Of kijk eens naar de sloophouten meubels van ontwerper Piet Hein Eek. Zijn ‘Enormous Chair’ lijkt op het eerste oog vrij spartaans. Maar volgens Piet is de vorm van het zitvlak zodanig bedacht en gemaakt dat je er juist heel comfortabel op zit. Oordeel zelf! Deze interactieve parkexpo met honderden designmeubels uit het hele land biedt de gelegenheid dat zelf te ontdekken.

Hofmanheide is uit de kunst!
Tien beeldhouwers van dit Beeldhouwparadijs Hofmanheide, zijn bezig met het ontwerp voor een kunstwerk rondom “zitten is een werkwoord”. Dit thema staat centraal wanneer het park wordt ingericht als een enorme huiskamer in het groen. De beeldhouwers zitten bij elkaar om te komen tot een gezamenlijk ontwerp voor het kolossale blok marmer van maar liefst 2100 kilo!

Uw beeldhouwers van dienst: Ine van Vroenhoven, Roeland Gubbels, Jan Bakermans, Cor van den Bemt, Gemmie Coppens, Jos Vanderheijden, San de Theije, Ad Bastiaans, Marion de Goey, Joke Andriesen

Rietveld & Ruys De Stijlcabine
Een presentatie van het nu al roemruchte verleden van de stichting Rietveld & Ruys. Neem plaats op wedding-chairs en laat je stijlvol informeren over de renovatie van De Ploeg, de historie van De Ploeg, de activiteiten van Rietveld & Ruys, de publicaties en het boek. Met slechts plaats voor 12 personen tegelijkertijd belooft dit een leerzaam ritje vol trots te worden. Trots op Bergeijk, De Ploeg en ook een beetje op ons zelf.

Klein Postel
Aan de inwendige mens is op stijlvolle manier gedacht. De lekkerste worstenbroodjes van Houben, De mooiste frieten van d`n Bol, Mexicaanse sferen door Willy Nacho, en de passievolle gerechten van Bon Gusto, afgeblust met `n heerlijk verfrissend ijsje van Piccolo. De centrale bar presenteert dorstlessers; heerlijke, frisse, stevige bieren, zoete ranja, lekkere koffie, goede wijn. Stijlparade bonnen zijn te koop voor Euro 1,25 per bon. De Stijlparade-bon is `t enige betaalmiddel gedurende De Stijlparade. Betaal dus in Stijl.

Zwoele zomeravond vakantiefilm in het park
Neem uw kussentje mee en laat u meevoeren met een schitterende avondfilm in het Park. Iedere dag een topfilm uit een ander vakantieland speciaal voor u uitgekozen. Zes avonden vakantie vieren in het prachtige Mien Ruys Park.

Workshops Stoelen en stoeien met klei en de Krukkenparade
Hier is zitten pas echt een werkwoord. Tijdens de workshop "Stoelen en stoeien van/met klei" dinsdag- en woensdagmiddag kunnen jeugdige deelnemers een stoel of een ander voorwerp maken van klei. Dit onder deskundige begeleiding van keramist/pottenbakker Joseph van den Enden. Ook begeleidt Marleen Scheer jonge en oudere geïnteresseerden in je eigen krukken maken met gietbeton en een zelf gekozen afdruk in de zitting. Meld je aan en doe mee! 

Fit in het park
Genieten is ook een werkwoord! Gedurende de hele Stijlparade worden allerlei bewegingsactiviteiten in het park gehouden. Wordt fit met Fitclub de Paal in het park of kom tot je zelf met yoga. Ankie Pluim, laat je de zonnegroet of de maangroet doen en verzorgt ouder en kind yoga. Beweeg je soepel met Tai Chi, wordt fit achter je bureau met stoelfit of een cursus actief zitten onder begeleiding van echte fysiotherapeuten. 

Muziek
De gehele week zijn er optredens op het terrein. Kom naar onze gezellige bar en luister naar live muziek. Knallende bands, intieme singer/songwriters, internationale acts, love sessions, local heroes, het kan niet op. 

Samenwerking Eersel
Kempenmuseum De Acht Zaligheden heeft een tentoonstelling met als thema 'Spectrum Design en Rietveld'. Een bijzondere tentoonstelling waar aandacht besteed wordt aan 100 jaar De Stijl. De tentoonstelling staat in het teken van Spectrum meubelen. De tentoonstelling staat in het teken van Spectrum meubelen en kunstnijverheid.

Bekijk hier het programma. 

Nieuws archief

WOE 12 JUL 2017 Zomervakantie
WOE 5 JUL 2017 Stichting Rietveld & Ruys presenteert De Stijlparade
DIN 4 JUL 2017 Ploegfestival 2017
DON 22 JUN 2017 Previewavond
MAA 1 MEI 2017 Concerten in de Ster
WOE 19 APR 2017 Aangepaste openingstijden feestdagen
WOE 12 APR 2017 Theaterseizoen 2017-2018
WOE 12 APR 2017 3x theater voor € 30,-
MAA 28 NOV 2016 Expositie ”de Quast” Bergeijk
DON 23 JUL 2015 Handig om te weten
DON 1 MEI 2014 Zelf uw plaats kiezen in de zaal!
Webdevelopment by We Provide